DOMAIN NÉV REGISZTRÁCIÓ
 
Legyen Önnek is saját internetes neve a világban. Fontos információk domain név bejegyzéshez.

Ha Ön egyedi weboldal címet vagy email címet szeretne, regisztráltatnia kell saját domain nevet. A domain nevek – a honlapok egyedi azonosítójaként – különleges szerepet játszanak a “keresőbarát” honlapok, portálok elkészítésénél. A webcímek kiválasztásánál talán legfontosabb szempont, hogy a honlap célközönsége számára legrelevánsabb szóból képezzük a domain nevünket.

Első számú szabály: A domain nevet a saját névre, (ez lehet magánszemély vagy cég) ne pedig a honlapkészítést végző cég nevére regisztrálja be! Sok visszaélés történt már ebből. Ugyanis az rendelkezik a domain névvel, akinek a nevén van, nem pedig az, aki használja!

Ha sikerült kiválasztani a honlap címét, ezt be kell regisztráltatni. Erre kiválóan alkalmas az a cég, aki Önnek a honlapot készíteni fogja. Az ajánlatot eleve úgy kell kérnie, hogy szerepeljen benne a domain név regisztrációja is. (Nehogy utólagosan előkerüljön erről egy számla). A regisztráció 14-21 napot vesz igénybe, maga a lefutás 14 nap, de olykor leadás után nem indul azonnal, csúszhat 1-2 napot. (adminisztráció….)

Egy jól megválasztott domain név jelentős üzleti előnyöket hozhat Önnek és vállalkozásának. A szolgáltatását jól kifejező nevet ügyfelei könnyebben megjegyzik, gyakrabban visszatérnek weboldalára. A keresők (pl. Google) előnyösebb helyezést biztosítanak weboldalának (akár kereső optimalizálás nélkül is az első tíz találat között lehet weboldala!), ha a keresett szó szerepel a domain névben, ezáltal további látogatók érkezhetnek honlapjára. Van olyan eladó domain név ami már bevezetett honlapként működik visszatérő internetezőkkel, így potenciális ügyfelekkel rendelkezhet az Ön vállalkozása számára.

Évekkel ezelőtt egyszerű volt lefoglalni azokat a szavakat webcímként, amelyek a legfontosabb keresőszóval azonosak, azonban egy évtized elteltével már egyre gyakrabban kell szembesülni azzal, hogy a legfontosabb domain foglalt. Mit lehet tenni? Három jó megoldás kínálkozik: más tartomány alatt kiválasztani a domaint vagy valamilyen toldalékkal ellátni a szót illetve egy második keresőszót segítségül hívni.

Az első lehetőség pl. ha a rendezvényszervezésre szakosodott vállalkozás a rendezvényszervezés azonosítóról már lekésett, megnyithatja a honlapját a rendezvényszervezés.com rendezvényszervezés.net vagy rendezvényszervezés.eu alatt. Magyarországon keresők számára legértékesebb az adott ország tartománya alatt lévő azonosító, ezt követi a .com, .net, .org majd a többi alternatív végződés. Magyarországon regisztrálhatóak még a másodlagos közdomain alá is domain nevek pl. info.hu, hotel.hu, co.hu végződéssel.

A második lehetőség a foglalt domainek helyettesítésére egy toldalék beillesztése. Ilyen toldalék lehet egy rag is. Ha a kertitorpe.hu foglalt nyissuk oldalunkat a kertitorpek.hu cím alatt. Egy másik lehetőség a toldalék használatára a területi lehatárolás. Egy egri kertibútor forgalmazó számára a eger-kertibutor.hu jó választás lehet, azonban ez csapdát is jelenthet a cég életében. Ha mindenképp a földrajzi nevet tartalmazó domain választása mellett döntünk, érdemes előre lefoglalni azon település vagy régió neveket tartalmazó változatokat is, amely irányba a cég fejlődhet.

A harmadik lehetőség a foglalt nevek helyettesítésére egy második kulcsszó segítségül hívása. A repülőjegyek értékesítésére szakosodott cég sem arepülojegy.hu, sem a repjegy.hu tevékenységet nem fogja tudni választani, mert azok foglaltak. A földrajzi szűkítés sem hozhat megoldást és ráadásul az összes ragozott alak, mint pl. a repulojegyek.hu is foglalt már. Kézenfekvő megoldás, ha a cég a két keresőszóból képzett repulojegy-repjegy.hu domainen kezdi meg tevékenységét.

  • A saját domain név előnyeit nem akkor fogja felismerni, amikor mi erről meg akarjuk győzni. Hanem akkor, amikor tapasztalja, hogy többen érdeklődnek terméke/szolgáltatása iránt, amikor a konkurenciát már lekörözi, mert az Ön vállalkozását többen megtalálják, felkeresik.


Pl: info@sajátnév.hu, vagy titkarsag@sajátnév.hu

  • És hogy ez miért előnyös Önnek? Mert ebben az esetben nincs kiszolgáltatva egyetlen szolgáltatónak sem. Ha pl. Ön egy internet eléréshez (pl ADSL) a szolgáltatótól kapott email címet használja, akkor ha le kívánja mondani az internet elérés előfizetést, az email címet is elveszíti és ennek köszönhetően a névjegykártyáit, céges dokumentumait is cserélheti. Az Ön domainnevéből képzett email címe azonban szolgáltatók között szabadon mozgatható.

Ékezetesség vagy ékezet mentesség.

A keresőoptimalizálási szemszögből önállóan, csak ékezetes domain néven honlapot/portált indítani nem érdemes, mert a keresők nem tesznek különbséget az ékezetes és ékezet nélküli domain nevek között.

Honlap működtetés több domainen.

Azonos tartalommal több domainen csak akkor szabad honlapot üzemeltetni, ha egy fő domaint használunk és a többi domain úgynevezett redirect-tel kerül átirányításra az oldalra.

Domain név igénylés.

Igénylés előtt győződjön meg nem foglalt-e a kiválasztott domain. A .hu domaint leellenőrizheti a

www.domain.hu/domain/szabad-e/ oldalon,
Domain név regisztráció
a nemzetközi domainokat az
www.internic.net                 és                  www.netsol.com
oldalakon.