Az óriás bejelentések terén a Google mostanában gyakran lyukra futott, de eközben a fejlesztők kreativitása továbbra sem csappant meg. A hasznos apróságok, amik miatt sok millióan megszerették a Google-t, továbbra is folyamatosan érkeznek.

A napokban a speciális karakterkészleteket használó országokban internetezők életét tette könnyebbé a Google. Ki ne futott volna bele abba a szituációba, hogy egy idegen nyelvű karaktereket tartalmazó keresést szeretett volna lefuttatni, de nem tudta beütni a megfelelő kifejezést, mivel a fizikai billentyűzete, illetve az operációs rendszere alá telepített billentyűzetkiosztás ezt nem tette lehetővé. Ilyenkor jött egy újabb Google-keresés, amiben egy karaktertáblát kellett lelni, s onnan kimásolni a szükséges karaktert.

Ékezeteket mindenkinek!

Ezt a problémát oldotta most meg a Google, ugyanis a nem angol nyelvű oldalain virtuális billentyűzetet helyezett el a találati oldalon. Egyelőre nem minden nyelven tűnik fel az új elem, de a magyar mellett a lengyel, szlovák, cseh, görög, orosz, héber nyelveken (illetve több egyéb nyelven) már működik. Előcsalogatni egyszerű, egy keresést lefuttatva, a találati oldalon szintén megjelenő keresési sor mellett jobbra egy új ikont találunk, amire kattintva egy mozgatható billentyűzetablak jelenik meg. Nagy hiba, hogy egyelőre a kiosztások között nem lehet váltogatni, csak az a nyelv jelenik meg, amelynek a lokalizált változatán éppen böngészünk. Arra viszont jó lehet a virtuális billentyűzet, hogy amennyiben egy idegen kiosztást kell használni, akkor itt át lehet tekinteni, hogy melyik karakter hol helyezkedik el, mivel a fizikai billentyűzettel megegyező rendben sorakoznak a karakterek.

A speciális karakterek segítségével egyébként a Google szerint sokkal precízebb kereséseket lehet indítani, nem zavarják össze a találatokat  hasonló írásmódú egyéb szavak, illetve a nem latin betűkkel író nyelveket sem kell feltétlenül kerülni a jövőben, képesek leszünk beírni bármilyen görög, arab, thai vagy héber szót is. A fejlesztés egyébként már közel egy éve létezik, csak eddig a Google külső szájtokon használta, most viszont a keresési találatok oldalra is bekerült.

Google újdonságok

Fordítás és vissza

A nemzetközi felhasználók egyre fontosabbak a Google-nek, ezért pár héttel ezelőtt megjelent a keresési kifejezések fordítása az oldalán. “A Google megpróbálja lefordítani a keresésünket és a lefordított kifejezés alatt, az ahhoz tartozó találati listát kapjuk meg ha rákattintunk. Az új oldal tetején egy pici bezárható dobozban kapunk infót, hogy pontosan mi is történt, vagyis milyen nyelvről milyenre történt a fordítás. Itt már új nyelvet is hozzáadhatunk ha akarunk” – írja a SEOblog.hu.

Igaz a Google Translate szövegek fordítására még nem egészen alkalmas, az egyszerűbb, általában egymás után álló tőszavakból álló keresési kifejezések esetén viszont működik. A szép az egészben az, hogy a lefordított keresőkifejezés idegen nyelvű találatait azonnal a saját nyelvünkön tálalja a kereső.

Google újdonságok

Forrás: hwsw.hu