Túl szép, hogy igaz legyen – mondhatja sok felhasználó az Oosah ajánlatát hallva. A cég egy terabyte internetes tárhelyet kínál teljesen ingyen.

Ugyan a szolgáltatásnak egyelőre csak a bétaverziója érhető el , az első benyomás pozitív. A nyitóoldal ugyanis részben magyarul jelenik meg. Az már önmagában örömteli, hogy egy cég gondolt hazánk lakóira, akkor is, ha a megjelenített szöveg fele még angol. Az elérhetővé nyelvek között találjuk még a spanyolt, az oroszt, a lengyelt, a franciát, az olaszt, a portugált, a németet, a japánt, a svédet és a hollandot. Kérdéses viszont, hogy lesz-e olyan internetező, aki valóban képes kihasználni az egy terabájtos tárhely nyújtotta lehetőségeket.

Vannak korlátozások is. Ilyen például, hogy az online merevlemezen kizárólag videókat, zeneszámokat és digitális képeket helyezhetünk el, programokat, dokumentumokat és más fájlokat nem. Az egyes fájlok mérete a videók esetében nem haladhatja meg a 250, a digitális fotóknál és a daloknál pedig az 50 megabájtot. Ezzel a lépéssel az volt a fejlesztők célja, hogy az Oosah ne váljon illegálisan másolt tartalmak csereberélő helyévé. A támogatott képfájlformátumok között megtalálható a jpg, a bmp, a png, a tif, a gif, a videóformátumok közül az flv, az asf, az avi, az avs, a dv, az ea, a mulaw, az mjpeg, az mpeg, az swf, a mov, az mp4, a 3gp, az nsv, a theora, valamint elvileg a dvd, az scvcd és a vcd is.

Mindenképpen jó pont a RAW fájlok, ezen belül is a cr2, az mrw, a nef, az orf, a raf, a pef, az x3f, a dcr, a kdc, az srf, a raw, a crw és a dng formátumok támogatása. A zeneszámok esetében viszont kizárólag az MP3 szerepel a listán . A feltöltéseknél akár több fájl is megadható, ezeket a rendszer egymás után tölti fel az Oosah szerverére. Amikor a folyamat befejeződött, erről az illető azonnal automatikusan értesítést kap egy e-mailben. A felhasználók meghatározhatják, hogy az adatokat ki láthatja, azok nyilvánosak, vagyis mindenki számára hozzáférhetők, vagy csak az ismerősök számára, esetleg külön jelszóval védettek.

Az Oosah olyan, mint egy online fájlrendszerező. Létrehozhatunk új könyvtárakat, minden egyes mappához és fájlhoz társíthatunk egy külön letöltési linket, amiket szintén megoszthatunk másokkal. Emellett igénybe vehetjük a már jól ismert drag and drop-funkciót. A tartalmak használhatók a Picasában, valamint a Facebook, a Flickr és a YouTube rendszerében. Ehhez csupán néhány kattintásra van szükség. Maguk a fejlesztők is egy webalapú digitális médiatartalom-menedzselő és hostoló rendszerként írják le a szolgáltatást.

Az Oosah egyaránt használható Windows, Linux és Macintosh alatt, a működéshez azonban szükség van egy Flash-modulra. A működési költségeket reklámbevételekből fedezik, de az üzemeltetők fenntartják maguknak a jogot arra is, hogy néha hirdetéseket villantsanak be. A szolgáltatás a Basic Oosah tagság választása esetén ingyenes, a nagyobb tárolóhelyet akaróknak viszont havidíjat kell fizetniük.

Az Oosah egy bíztató kísérlet és amennyiben a feltöltési sebesség, a nyelvi verziók és a menük tovább javulnak, a honlap a jövőben egyre több felhasználó számára lehet majd vonzó.

SG.hu