Megváltoztatta a keresések találati listáját a Google, így az most meglehetősen hasonlít a Microsoft Bingre. Az eredmények csoportosíthatók, rendszerezhetők, és idő szerint rendezhetőek.

Marissa Mayer, a Google kereső rendszereiért felelős vezetője blogbejegyzésében leírta, hogy a cég fejlesztői többek között egy új kategórialistát helyeztek el a Google keresési találati oldalának bal részén. Emellett a vállalat dátum szerint is sorrendbe szedi a találatokat és azok „közösségibbé” is válnak.

A keresési címszó megadása és a találatok megjelenése után azonnal megjelenik egy szűrő, amelynek segítségével különböző tartalomtípusok szerint lehet csoportosítani az eredményeket. Ez a szűrő minden kutatás után dinamikusan változik. Amennyiben például valaki egy bizonyos témára keres rá, úgy később a linkeket rendszerezheti aszerint, hogy azok hírekre, képekre, videókra vagy könyvekre mutatnak-e. De ha valaki piros cipőket keres, akkor a találatok között felbukkannak webes cipővásárlási lehetőségekre mutató hivatkozások is.

Módosul a Google keresési felülete

Amennyiben a címszó a labdarúgó-válogatott, akkor a hírek is blogok mellett elérhetővé válik egy frissítés menüpont is, ahol a találatokat időrendi sorrendben jelennek meg, így láthatóvá válnak a csapattal kapcsolatos legfrissebb hírek. A Google keresője most már felismeri azt is, hogy egy információ mióta fontos téma a világhálón. Ha mondjuk egy felhasználó a vulkán és Izland kifejezéseket gépeli be, akkor a találatok zöme az Eyjafjallajökull izlandi vulkánra vonatkozik majd.

A Google a tartalomszűrő korábbi változatát 2007 májusában vezette be és a rendszer csak a mostani változtatások után válik igazán használhatóvá. A tavaly júniusa óta elérhető Bing már a kezdetektől tartalmazta a képek, videók, hírek és térképek találatszűrési kategóriákat. A változtatások először csak az Egyesült Államokban élők és dolgozók számítógépein láthatók, s csak néhány nap múlva lesznek elérhetők magyar és 35 más nyelven is.

{youtube}C-rnxNFRAQA{/youtube}

A fejlesztők célja az, hogy a felhasználók még inkább ellenőrizhessék és testre szabhassák az online kereséseiket és a jelenleginél is gyorsabban kaphassák meg az eredményeket. A módosítások miatt nem fordulhat elő az, hogy ha valaki egy 45 perces dokumentumfilmet akar megtalálni, akkor át kell rágnia magát a 3 perces YouTube-videók tömkelegén. Lehetőség van arra is, hogy a program csak két dátum közötti találatokat jelenítsen meg, illetve váltani lehet a különböző tartalmú eredmények között is. A legjobbnak talált linkek csillaggal jelölhetők, így ezekre a kereső később is emlékezni fog.

Forrás: sg.hu