A TG Daily értesülései szerint a szolgáltatás – amelyet a tervek szerint idén indítana be a Google – akár a keresőcég online levelező szolgáltatását, a Gmailt is háttérbe szoríthatja. Az IT-iparban már évek óta terjengtek pletykák az online tárhelyről, most azonban úgy tűnik, a 2009-es esztendő során valóban lehetővé válik akár teljes merevlemezünk internetes tárolása. A technológiával foglalkozó weboldal szerint olyan lehetőségeket is kínál majd a Gdrive, mint például számítógépünk internetről történő indítása, a Google saját operációs rendszerével.

A GDrive az úgynevezet cloud-rendszeren alapul, amelynek lényege, hogy az adatok nem egy konkrét helyen találhatóak a rendszerben, hanem dinamikusan változtatják a helyüket, ezáltal kevesebb háttérkapacitásra és kevesebb folyamatosan működő gépre van szükség. Az internetes háttértár két részből áll, egy kliensprogramból, amely a felhasználó gépére telepítve indexeli a fájlokat, illetve egy másik alkalmazásból, amely gondoskodik az online merevlemez adatainak szinkronizálásáról. Az állományokat egy webes kapun keresztül érhetjük el a világ bármely pontjáról. A Google korábbi szolgáltatásai – szövegszerkesztő, táblázatkezelő, stb. – segítségével a GDrive-ra feltöltött anyagok akár helyben is módosíthatóak.

A fentieknek köszönhetően a felhasználóknak nem kell magukkal vinniük adataikat, ha azokat a GDrive-ra mentik el, akár egy internetkávézóból is folytathatják az otthon elkezdett munkát. Az otthoni gép bekapcsolásakor pedig automatikusan a legfrissebb változatokat találják meg a merevlemezen.

Léteznek már ma is hasonló online háttértárak, például a Microsoft SkyDrive szolgáltatása, amely ingyenesen kínál 25 gigabyte tárhelyet, azonban az egyes fájlok méretét 50 megabyte-ban maximálja. A szoftvergyártó Live Mesh nevű béta verziójú alkalmazása már jóval rugalmasabb, igaz, csak 5 gigabyte tárhelyet biztosít.

Az Apple is ígért hasonló megoldást, amely lehetővé teszi a fájlok szinkronizálását a Macek, a PC-k és az iPhone-ok között, a MobileMe nevű, szintén cloud-alapú alkalmazással, ez azonban jelenleg csúszik, bár az Apple beépítette az OS X Leopardba a Back to my Mac nevű szolgáltatást, amelynek segítségével akár egy távoli gépen is elérhetjük adatainkat. A nagynevű cégek mellett több ingyenes, vagy olcsó online tárhelyet is igénybe vehetünk, amelyek többé-kevésbé hasonló szolgáltatásokat nyújtanak, általában kisebb kapacitással. A GDrive a hírek szerint ingyenes lesz, illetve jelképes összeget kérnek majd érte.

„Az emberek egyre nagyobb méretű fájlokkal dolgoznak” – nyilatkozta a C|Netnek Todd Jackson, a Gmail termékmenedzsere. „Szeretik megosztani a fájljaikat, és nem akarnak azzal foglalkozni, hogy hol tárolják ezeket. Erre a problémára szeretnénk megoldást kínálni.”

A keresőcég ténykedését figyelő iparági szakértők szerint a GDrive-val az internet-alapú operációs rendszer egyik központi építőköve is a helyére került, így ne csodálkozzunk, ha néhány év múlva már olyan számítógépeket is árusítanak majd, amelyben egyáltalán nem lesz merevlemez, s bekapcsoláskor azonnal az internetre kapcsolódik, hogy onnan töltse be a felhasználók által használt programokat.

hvg.hu